joi, 22 aprilie 2010

AMANDINE

De la cofetarie imi plac mult savarinele, profiterolul si amandinele. Daca pe primele doua le-am pregatit acasa de nenumarate ori, iata ca le-a venit randul si celor din urma.
Drept urmare azi avem amandine. Desi este o prajitura extrem de dulce, chiar ne-a placut mult incat pana a doua zi, surprinzator ...nu a mai ramas nimic. E bine cand in cand (o data, de doua ori pe luna, nu mai mult) sa ne mai rasfatam si cu ceva dulce (din lista celor interzise :P).
Reteta de baza este cea a Laurei Sava, cu ceva modificari pe ici pe colo la ingrediente si cantitati.
Ingrediente:
  • 6 oua
  • 170-180 grame faina (depinde si de marimea oualelor)
  • 180 grame de zahar
  • 1/2 plic praf de copt
  • 2 linguri de ulei
  • 2 linguri apa
  • 5 linguri cacao
  • pentru insiropat: 400 ml apa, 200 grame zahar, 1 esenta de rom si 2 plicuri ciocolata calda
  • crema: 1 pachet unt, 5 linguri cacao,150 grame zahar pudra, 3 galbenusuri
  • 2 plicuri glazura de ciocolata si 1 plic de glazura caramel
Pentru inceput pregatim blatul. Mixam cele 6 albusurile adaugand la inceput un strop de zeama de lamaie si apoi treptat zahar. Cand acestea sunt "tepene", adaugam galbenusurile amestecate cu doua linguri de ulei, doua linguri de apa si faina amestecata impreuna cu praf de copt si cacao. Omogenizam usor de sus in jos cu o spatula de lemn. Compozitia obtinuta (de consistenta unui chec) o turnam intr-o tava tapetata cu hartie de copt si dam la cuptor pentru aproximtiv 30 de minute (timpul depinde de cuptor).
Facem testul scobitorii, daca este curata dupa ce am introdus-o in blat, acesta este copt. Lasam blatul sa se racoreasca si apoi il taiem obtinand astfel doua foi.
Cat timp blatul sta la cuptor pregatim siropul si crema.
Pentru sirop fierbem 400 ml apa impreuna cu 200 grame zahar, 2 plicuri ciocolata calda si putina sare. Cand incepe sa clocoteasca luam vasul de pe foc, iar cand s-a mai racorit adaugam esenta de rom. Daca va place mai aromat adaugati o cantitate mai mare de esenta de rom.
Pentru crema: mixam untul impreuna cu zaharul pudra, cacao si un praf de sare. Adaugam rand pe rand cate un galbenus si continuam mixarea. Crema se da la frigider pentru cateva minute.
In continuare asamblam prajitura. Pe un platou punem prima bucata de blat, o insiropam, intindem crema uniform cu ajutorul unul cutit cu lama lata si la final punem a doua bucata de blat insiropata. Dam prajitura la frigider pentru 2-3 ore.
Dupa atata asteptare si nerabdare, taiem in sfarsit prajitura si glazuram cu ciocolata si caramel. Este asolut divina!!! Merita sa pacatuim cu o astfel de prajiturica, oricat ne-am dori sa mancam sanatos. Doar suntem oameni ...nu?

17 comments:

Vrem reteta|Vrem reteta!!!!!

ha, am fost intr-un gand chair ma gandeam sa fac amandine ca nu am facut nicioada si uite ca acum mainspir de la tine:Dte pup

Acest comentariu a fost eliminat de autor.

@ Daniela, Geta ...reteta e postata!
@ Geta, La multi ani pentru azi!!!
@ Anztu' ...spor la treaba!!! iti vor placea ...atentie nu mai mult de una pe zi, da!!!

sabina multumim pt reteta,arata mai bine ca la cofetarie,m-ai convins sa le fac cand le-am vazut pe ale tale.felicitari

uuff, m-ai convins! pana acum am tot rezistat, dar gata. nu se mai poate! astea-s urmatoarele pe lista.

Yaya, ma bucur sa te aud si aici. Multumesc mult.

Dana, astept impresii !!!

Super reteta, ti-au iesit niste amandine pe cinste.

ce frumusele sunt! imi place glazura de caramel.
chiar vorbeam cu Antzu, ca e ceva in aer zilele astea cu amandinele...eu am facut tort amandina.
o zi frumoasa!

Tava ta cred ca e putin mai mica decat a mea pentru ca crema e cam putina,eu o fac dintr-un unt si jumatate dar e o prajitura foarte buna si eu o fac cateodata am sa o pun pe blog,multumesc ca mi-ai amintit de ea,pupici,ai un blog minunat

@ Multumesc, Vicky!

@ Flori, am trecut pe lista si tortul tau, Amandina.

@Doinitza, intr-adevar tava nu este mare, e ceva mai mica decat o tava clasica de aragaz. Multumesc de vizita si te mai astept.

Ce pofta ai putut sa imi faci...De facut urgent! Btw,luv ur blog!! Arunca o privire si pe la mine daca ai timp.Pupici si o saptamana minunata iti doresc!

Daca imi permiti as vrea sa te trec in blog roll-ul meu,asa vad imediat ce postezi.Pupicei!

Ana, te-am adaugat si eu ...sa fiu mai usor cu ochii pe tine :))

Share

Twitter Facebook Digg Stumbleupon Favorites More