luni, 22 decembrie 2008

COZONAC PUFOS

E vremea Craciunului ...ce poate fi mai potrivit decat un brad impodobit ...mos Craciun ...miros de portocala, turta dulce sau cozonac ...
Iata ca am inceput cu traditionalul cozonac, reteta aleasa a fost cea a Gabrielei Cara. ...desi am facut pentru a doua oara cozonaci ...eu zic ca eu iesit foarte buni. Senzationala aceasta reteta !!!

Ingrediente:
  • 1kg faina
  • 50g drojdie
  • 250g zahar
  • 550ml lapte
  • 200g unt
  • 5 galbenusuri
  • 1 lingurita rasa de sare
  • arome - coaja rasa de lamaie, portocala, esenta de rom, vanilie
  • umplutura dupa preferinta: rahat, stafide, nuci, mac, etc
Intr-un castron mare mare cernem faina de doua ori sa fie mai pufoasa. Incalzim laptele in care dizolvam zaharul si vanilia.
Pregatim apoi maiaua din drojdie cu putina faina si cateva linguri din laptele preparat deja, care nu trebuie sa fie fierbinte, apoi presaram peste maia o mana de faina si o lasam la loc cald cam 10-15 minute, sa creasca, pana se “crapa faina”.
Galbenusurile le frecam cu sare, coaja de lamaie si portocala.
Adaugam maiaua, restul de lapte caldut si galbenusurile dar amestecam cu mana si incepem incet sa framantam, adaugand treptat putin cate putin unt topit care trebuie sa fie caldut.
Si frantam si framantam asa timp de 30 minute, impaturind aluatul sau il iau in mana si apoi il trantesc de castron. Aici a fost mama care a tinut bine de mega covatica de lemn ca alfellll :).
Acoparim castronul cu un servet curat si lasam aluatul la crescut, in loc cald si ferit de curent, cam o ora si jumatate. Intre timp pregatim tavile care trebuie sa fie la temperatura camerei si le acoperim cu hartie de copt.
Luam aluatul crescut si il impartim in doua pentru cei doi cozonaci si mai impartim fiecare jumatate totin doua.
Intindem cate doua cate doua foile de aluat pe o pelicula fina de ulei, le adaugam umplutura si rulam.
Impletim cate doua si mai lasam la crescut in tava vreo 40 minute.
Ungem cu galbenus de ou amestecat cu lapte cozonacii si ii presaram cu zahar, mac sau susan.
Cozonacii ii coacem aproximativ 40-50 de minute.


22 comments:

Sarbatori fericite,sanatate,si un an nou plin de realizari!!!

Vai ce bine au iesit! Draga mea Sabina iti doresc un an nou incununat de binecuvantari si un Craciun in care sa iti amintesti de cadoul suprem al Domnului! Te pup!

Minunati cozonaceii tai!!!
Sabina iti doresc sa ai un Craciun fericit! si un An Nou plin de bucurii si impliniri
La multi ani!!

Sarbatori fericite alaturi de cei dragi. Craciun Fericit!

Craciun fericit, dragele mele !!!

Cristina, e un link catre reteta originala ...click la numele Gabrielei Cara

SABRINA NU VREI SA NE AJUTI CU RETETA CEA BUNA PT. COZONACUL CEL PUFOS SI FRUMOS

arata foarte bine!felicitari
Mi-ai facut o pofta!

Multumesc, Stefanidis! Sper sa-l incerci sa te convingi cat de bun este!

Sabina felicitari cozonacii tai sint nemaipomeniti de gustosi .Am facut si eu si au iesit asa de pufosi cum sint ai tai . Esti de nota 10 te felicit :)))))

Clara, draga mea, reteta nu-mi apartine stii asta ...eu doar am pus-o in practica si am prezentat-o pas cu pas. Reteta e fantastica ...nu am dat gres niciodata.
Ma bucur ca ai incercat-o si te mai astept :)
Te pup!

super super mersi f mult merita facut

Cum multa placere si sper sa te intorci sa-mi povestesti cum ti-a iesit!!!

Este prima data cand am framantat eu cozonacii si au iesit super buni si pufosi.

Dana, ma bucur ca ai avut succes!

Arata minunat sarbatori fericite
am vazut pe video ca albusurile se poate adauga la umplutura daca poti scrie cantitatile exacte de umplutura ca pe video
merci
ricafel44@gmail.com

Mi-am amintit de anii copilariei si cozonacii mamei..m-as bucura sa-mi iasa si mie la fel...felicitari

@ Anonim1, prea tarziu am vazut mesajul tau.

@Anonim2, ma bucur daca ti-am readus imagini frumoase din copilarie. Sper sa mai reusesc.

Sper sa nu va dau pe spate cu ce intreb ,dar la cate grade trebuie sa fie cuptorul? Este pentru prima data cand fac cozonac si nici nu sunt celebru in bucatarie.Mersi
Felicitari pt. cea ce faci ,as putea spune ca din cauza ta am inceput sa gatesc :-)) Paste Fericit tuturor !

Cuptorul il pun la 180 de grade atunci cand se coace cozonacul.
Multumesc frumos pentru mesaj, ma bucur sa aud ca te-ai apucat de treaba! Spor la lucru si te astept cu impresii :)

Multumesc mult,e cel mai bun cozonac pe care l-am facut vreodata,a iesit demential!!!!!!!!Am renuntat la reteta mea ,pe care o faceam de 20 de ani!!!

Share

Twitter Facebook Digg Stumbleupon Favorites More