duminică, 19 octombrie 2008

PLACINTA DE DOVLEAC

Placinta cu dovleac ca la mama acasa ...

Pentru aluat:

  • un cubulet drojdie proaspata
  • 2 linguri ulei de masline
  • 250 ml apa
  • 100 grame zahar
  • 1 ou
  • faina cat cuprinde
  • lingurita de sare
  • lingurita de scortisoara
  • lingurita praf de copt pentru culoare
Pentru umplutura:
  • un dovleac/bostan cam de un kilogram
  • 400 grame de zahar
  • o lingurita de sare
  • 3 lingurite de scortisoara
Incepem intai cu pregatirea umpluturii: curatam dovleacul de coaja, taiem bucati potrivite si l dam pe razatoare sau chiar la robot. Calim dovleacul impreuna cu zaharul si condimentam cu scortisoara din belsug si un praf de sare. Lasam de o parte sa se raceasca, intre timp pregatim paturicile de coca.

Facem un aluat din toate ingredientele: intai topim drojdia proaspara cu o lingurita de zahar, apoi adaugam uleiul, oul, sarea, scortisoara si zaharul. Omogenizam bine si incepem sa presaram faina in care am adaugat si lingurita de praf de copt (acesta ii ca oferi o culoare aurie). Urmeaza apoi si apa care trebuie sa fie calduta. Framantam bine ...aluatul este lipicios, insa se modeleaza foarte usor cu mana. NU trebuie sa l lasam la dospit.
Pregatim tava cu hartie de copt. Aluatul il impartim in doua, prima parte o intindem cu mana. Adaugam dovleacul calit si urmeaza si a doua foaie, pe care insa o vom modela cu sucitorul. Cu o furculita facem gropite in placinta, sa respire. :)

Introducem tava la cuptor si cand se rumeneste e gata. Nu pot sa aproximez un timp deoarece eu am un cuptor mai lenes si n as vrea sa va induc in eroare. Eu am tinut o aproximativ 40 -45 de minute. Putem sa pudram cu zahar dupa ce se mai raceste. Este delicioasa !!!


9 comments:

Sabina, ador plăcinta de dovleac... sau cum îi mai spunem noi... plăcinta de bostan... dar... reţeta nu ne-o dezvălui? Sau este secretă? Te rog... vreau să confrunt reţeta ta cu ce am eu şi, săptămîna viitoare, chiar îmi doresc să fac o plăcintă de bostan şi să iasă... delicioasă... şi, ştii tu, întotdeauna sunt binevenite mai multe idei şi, mai ales trucuri...
Blogul tău îmi place foarte mult... să ştii că mă inspiră în realizarea multor reţete... îţi mulţumesc mult pentru toate postările... să ştii că voi încerca şi reţeta de pizza care mi se pare foarte la îndemînă, uşor realizabilă iar cu privire la conservarea busuiocului şi a diverselor verdeţuri, într-adevăr este o idee excelentă...

Buna, Genoveva.
Iti multumesc ca esti "cu ochii pe mine" :)
Azi am fost destul de ocupata si nu prea am avut timp, in plus am si ceva probleme tehnice legate de net. Sper ca in zilele urmatoare sa se rezolve.

Promit sa revin in cursul zilei de maine si cu reteta.

Numai bine !!!

Sabina, sunt "cu ochii pe tine", în sensul bun al cuvîntului...
Înţeleg problemele tale şi voi aştepta cuminte, pînă mîine... sau pînă cînd vei putea posta...
O seară bună şi liniştită să ai...!

Multumesc pentru intelegere, Genoveva! Si eu tot de partea pozitiva aminteam :)
Numai bine !!!

Vezi Sabina... două linguriţe de ulei de măsline şi o linguriţă de scorţişoară adăugate la aluat, au schimbat toată povestea...
Aceste mici amănunte îmi plac foarte mult... dau savoare reţetelor...
Sunt convinsă că plăcinta este pe cît de aspectoasă, pe atît de delicioasă şi, m-am hotărît, săptămîna asta, fac şi eu una...

Ai dreptate, Genoveva!
Apropo, poti sa inlocuiesti uleiul de masline cu unt ...eu insa prefer uleiul de masline !!!

Astept cu nerabdare sa mi spui daca ti a placut placintica.

Saby sa stii ca mi-ea iesit o placinta foarte buna ,,

Hey, anutza, ma bucur ca ti-a fost de folos aceasta reteta. :)

Share

Twitter Facebook Digg Stumbleupon Favorites More