luni, 25 august 2008

PASAT CU LAPTE

La sfarsitul saptamanii trecute am facut o scurta vizita unor rude din Prahova, in Drajna, langa Valenii de Munte. Aceasta localitate se intinde de a lungul vailor Teleajanului si Drajnei.
Cat vezi cu ochii numai verdeata, o multime de flori, pomi incarcati de roade (pruni, meri, peri). Natura domneste peste tot ...o minunatie!
Dar haideti sa intram si n bucatarie. Am redescoperit aici o reteta de a bunicii mele...pasatul, ceva bun de la tara. Pasatul este un fel de malai, dar macinat ceva mai mare. Intai se fierbe pasatul cu apa si putina sare (arata ca o mamaliguta mai moale). I se adauga si zahar tos si zahar vanilat, iar la final lapte. Amestecam tot timpul, pentru a nu se lipi de vas. Se lasa sa mai scada si gata pasatul. Poate fi mancat cald, dar si rece. E nemaipomenit de gustos.














Astept si alte sugestii de la voi, daca in regiunea voastra se face acest desert si cum il pregatiti bineinteles.













12 comments:

Anonim spunea...

Tin minte ca bunica mea ducea la biserica pasat dar nu mai tin exact minte in ce zi a anului.. insa nou ne facea si il punea pe frunze de vita. :)

ophelia1983 spunea...

he he...dadeam un search pe gogle si am gasit postarea ta! chiar din Valenii de Munte sunt eu ( nu mai locuiesc in zona), si intr-adevar e specific la noi acest pasat! se face la " mosii de vara"! e asa buuuuuun!

Sabina spunea...

Ophelia, ma bucur de vizita ta!!!

vio spunea...

Superrrrr bunneeeeeeee! Si bunica mea facea dar la mine specific Teleorman. Iti multumesc pentru retetele tale minunate .

Sabina spunea...

Cu multa placere, Vio!

Anonim spunea...

Langa Campina se face numai din lapte Porumbul macinat (mai mare decat pt malai ) se da in clocot cu laptele si sarea, se stinge focul, se acopera si se lasa la inmuiat Cand este comestibil se pune zahar dupa gust apoi se scade pe foc mic amestecand continuu

florina spunea...

da e foarte bun pasatul mai pregatesc si eu cateodata dupa reteta bunicii mele care il pregatea in fiecare an de mosii de vara si-l punea pe vase

Anonim spunea...

Hristos ainviat, Sabrina . Si mama mea facea foarte deapasat ,dar iarna . Tot asa, malai macinat mare,il fierbea cu putina sare ,dar mai la urma punea untura topita dela porc ,neafumata . Se manca ,atunci cand era cald. Avea un gust deosebit. Am fost decurand la o prietena si a facut de mosii de primavara ,pasat asa cum zici tu,dar a pus si margarina . Eu i-am zis sa-mi ia din el pana sa puna zahar. Le-a placut mai mult asa . Hai ca te-am cam plictisit cu detalii .

Sabina spunea...

Salut, Anonim, nu ma plictisesti. Din contra e bine ca putem sa aflam lucruri noi.

Anonim spunea...

buna
si la mine se face pasat cu lapte
la varfuri dambovita
e bun dar acum in bucuresti nu gasesti nici malai pt mamaliga bun, daramite pentru pasat

Anonim spunea...

Salutare tuturor! Sunt foarte incantat sa incerc si eu aceasta reteta deoarece prietena imi povesteste tot timpul despre cat de bun e si cum ii facea bunica ei. Eu am o singura problema: se gaseste in comert? Din pacate nu prea am rude sau cunostinte pe la tara asa ca trebuie sa gasesc prin vreun magazin ceva. Daca aveti sugestii va astept cu nerabdare raspunsurile ^_^
Vlad

Anonim spunea...

Malai pentru pasat se gaseste in Piata Obor, am luat de curand de acolo. E porumb pisat atat cat trebuie

Copyright © 2014 În bucataria Sabinei